Hitta rätt markis till din balkong

När man skall köpa markis finns det flera saker man måste tänka på. Dels handlar det om praktiska saker men såklart även det estetiska.

Mät noggrant höjd och bredd på stället där du tänker montera upp din markis. Oftast behöver markisen ett stödsystem som går hela vägen ner till balkonggolvet eller till balkongräckena. Många tror att markisen kan sitta direkt på husfasaden utan någon form av annan fästanordning men det stämmer oftast inte. Att stålkonstruktionen är av god kvalite och förzinkad så att den inte rostar är en självklarhet. Tänk att markisen skall hålla för väder och vind i många år framöver.

Ifall du bor i ett hus med en K-märkning kan det vara bra att veta om du får borra i husfasaden när du sätter upp din markis. Skulle det vara så att du inte får göra det så kanske du måste tänka på andra lösningar för att få upp markisen. Hur du kan och får montera markisen kan påverka ditt val av markis. I det här läget kan det vara bra att ta hjälp från experter. Om du kan gå vidare med montage av markis se till att du har rätt plugg och skruv för fasaden.

Markisens funktion

Vidare kan det vara bra att fundera över funktion och hur mycket du tänker markisen skall skydda. Är det bara balkongen eller skall markisen skall skydda flera rum inomhus från solen? Det finns många olika modeller, de vanligaste markiserna när det kommer till solskydd på balkong eller terrass är kassettmarkis, semikassettmarkis och terrassmarkis. Att markiserna har en kassett innebär att de vevas in i ett hölje av metall, oftast aluminium, som skyddar dem mot väta när de inte används.

Terassmarkiser är väldigt stora markiser som går rakt ut och som täcker ett stort område. Markiserna går ofta att få elektriska så att du kan trycka på en knapp för att fälla in eller ut dem. Det finns även de med sensor som styrs av solens gång. Om du köper en markis med en motor eller sensor behöver en elektriker installera den. Markiser med motorer håller vanligtvis lite längre än de som vevas manuellt. Generellt håller en markis 20-25 år.

Råd när du väljer tyg till din markis

Det är bra att välja ett tyg som är tåligt. Det finns speciella markistyg som är resistenta mot mögel, vattenavstötande och som har ett inbyggt UV-skydd. Spinnfärgad akryl heter det materialet som är mest färgbeständigt och som oftast används som markistyg. Spinnfärgad betyder att man färgad tråden innan man väver tyget.

Om färgen bara är tryckt på tyget så bleks den snabbare. När tyget är utslitet går det bra att byta det, men förhoppningsvis tar det många år innan du behöver byta det. En markisväv som utsätts för normalt slitage håller i 8-10 år.

När man väljer färg på sin markis kan det vara bra att fundera på hur huset ser ut i övrigt. Om du sätter upp en markis på ett flerfamiljshus där flera andra balkonger redan har markiser så är det en fördel om ditt markistyg stämmer överens med de andra markiserna.

Markiser kan ses som ett designelement och det kan vara snyggt med vissa kontraster. Till ett vitt hus i skärgårdsmiljö kan det vara snyggt med blå-vit randiga markiser. Om man vill ha något mer diskret kan man välja samma färg på markisen som man har på sina fönsterkarmar.

Markisens egenskaper

Förutom att skydda din balkong mot sol och hetta så skyddar markiser mot att det som finns innanför fönsterrutan bleks och förstörs. Att UV-ljus är dåligt för huden känner de flesta till men att det även är skadligt för konst, textilier och möbler är inte alla så bekanta med. Fönsterrutor ger ett visst UV-skydd med en markis framför fönstret bidrar till desto mer.

 

Ett byggföretag att lita på – vi kan balkonger
1 Dec 2021