Bygga balkong för villa

Om du har funderingar på att bygga balkong på din villa har vi ett antal tips som kommer att göra processen enklare.

En balkong ger ett mervärde till ditt hus då du enkelt och smidigt kan få tillgång till din trädgård, utan att behöva göra mer än att öppna balkongdörren.

"Det är trevligt att kunna sitta en våning upp och titta ut, njuta av solen och den friska luften. Särskilt trevligt kan det vara att bygga balkong i anslutning till sovrummet eller köket."

En ytterligare fördel med att välja en balkong istället för att till exempel bygga en terrass är att den inte tar upp värdefull tomtyta. Låt barnen få behålla gräsytan under balkongen att leka på samtidigt som du får en trivsam uteplats att sitta på.

Men det är inte bara att sätta igång och bygga utan att tänka till först. Det finns ett antal regler att känna till och dessutom är det viktigt att ta hänsyn till de förutsättningar som finns i ditt hus.

Tillstånd kan krävas för balkong på villa

Även om det idag finns ett undantag från bygglov för små balkonger kan det hända att det finns regler för fasaders utformning i ditt område. Om balkongen ska byggas ovanpå ett tak eller någon form av utbyggnad kan det behövas bygglov. Kolla med byggnadsnämnden i din kommun om du är osäker på vad som gäller för dig.

balkong i trä till villa

Det är också viktigt att ta hjälp av en kunnig byggingenjör för att se över om ditt tak eller den vägg där du planerar att fästa balkongen behöver extra förstärkning för att tåla den vikt som en balkong innebär.

Välj en passande balkongmodell

Det är viktigt att din balkong passar väl ihop med ditt hus. Det brukar se konstigt ut med en modern balkong med glassidor på ett sekelskifteshus och en balkong med tak och klädda trä- eller metallsidor kommer nog mest att se ut som om någon har klistrat dit en byggkloss om du fäster den på en stilren modern villa.

Ta hjälp av en kunnig balkongentreprenör som kan vissa dig olika modeller och som kan ta fram ritningar eller bildsimuleringar av hur slutresultatet kommer att se ut. Så blir det lättare att välja en stil som passar både din smak och husets utseende.

Fråga även dig själv om du vill ha en balkong som är helt öppen ovanför eller om du föredrar en med tak eller kanske glasade sidor. Det finns för- och nackdelar med samtliga alternativ så det handlar ofta om personlig smak och bitvis också om läget. På en hussida där man får mycket vind kan det vara värt att glasa in åtminstone den mest utsatta sidan eller välja en flexibel vindskyddslösning som går att fälla ner vid lä.

Ett byggföretag att lita på – vi kan balkonger
31 May 2023