Vinterbalkong
Under vinterhalvåret utnyttjar du antagligen inte din balkong på samma sätt som under vår och sommar. Men även på vintern kan det vara kul med en balkong som både är trevlig att titta ut på och går att vistas på - en kopp kaffe utomhus en solig vinterdag är en liten lyx som muntrar upp under det mörkare halvåret.
Töm sommarkrukor och sopa
En prydlig balkong är som sagt trevlig att titta på, men bor du litet kan det säkert hända att balkongen används lite grann som extra förvaringsplats. På vintern är detta inte en fullt så praktisk lösning för den som är rädd om sina saker och det kan vara dags att samla ihop sådant som gör sig bättre inomhus under vinterhalvåret. Att göra sig av med sommarens blommor och ersätta dem med annat (se nedan för enkla tips!) är A och O för en trevlig vinterbalkong. Ett annat tips är att sopa balkongen ren från löv, blad, skräp och annat innan frosten kommer, frusna löv är mycket hala och kan ge bestående fläckar på trall och annat underlag!
Vinterförvara dina växter
Att köpa nya växter varje år när våren närmar sig är roligt, men inte nödvändigt. Har du en större balkong kan det dessutom bli ganska kostsamt att förnya precis allt. Många vanliga sommarväxter som är perenna, som pelargoner, är mycket svåra att övervintra utomhus då krukorna ofta är för små och rötterna för känsliga för många minusgrader. Har du däremot lite tåligare växter i större krukor, som klätterhortensia eller smultronplantor, kan du förvara dem på din balkong över vintern och se dem vakna upp igen när solen och värmen börjar återvända.
Skydda dina växter från frost
Det finns flera sätt att skydda dina övervintrande växter från den värsta kylan. Att ställa krukorna längs en inre vägg kan vara klokt, både för att skydda dem från blåst och för att en innervägg är balkongens varmaste läge under vintern. Svep in krukorna i bubbelplast eller tidningspapper som isolering. Det ser inte så kul ut, så för att snygga till arrangemanget kan du med fördel köpa ett par meter säckväv och en rulle trädgårdssnöre på din trädgårdsbutik. Svep in både kruka och växt i väven och slå om snöret så att det sitter, det ser trevligt ut!
Skydda rötter från kyla underifrån
Har du ett bord på din balkong kan det vara en idé att förvara krukorna på det, för att undvika den svåraste kylan och eventuell snö underifrån. Men se upp så att de inte står rangligt eller ostadigt, när det blåser hårt ute står krukor bäst så lågt som möjligt. Ett bra tips är att köpa några träklossar eller tassar till krukorna, fråga vad de har i din trädgårdsbutik. De skyddar från den värsta markkylan och ser till att krukans dränering inte sätts igen av snö - händer det kan jorden stå för blöt och växtens rötter ruttna.
Fyll tomma krukor med ris
De större krukor vars blommor du har gjort dig av med kan se dekorativa och levande ut även under vintern. Behåll jorden i dem och stick ned ruskor med gran eller tall i dem. Det ser vackert ut och håller länge!
Belysning och fårskinn
Att klä sitt balkongräcke med en varm ljusslinga muntrar upp för alla som ser din balkong, både utifrån och inifrån. En stor lykta med ett blockljus eller ledljus ser också mysigt och trevligt ut. Att lägga ut ett fårskinn att sitta på kanske inte är så praktiskt om det är en snöig eller blöt vinter, men fårskinn är tåliga och lite fukt skadar dem inte utan öppnar fibrerna och gör att smuts går att skaka av när skinnet har torkat.
Sammanfattningsvis - det finns många sätt att göra en balkong meningsfull och vacker även på vintern, med små och enkla medel. Lycka till, och njut av din balkong!
Andra inlägg
- Hängmatta på balkongen
- Göra balkongen djupare vid renovering
- Bygga balkong för villa
- Vilka tillstånd krävs för att bygga balkong?
- Inredningstips för balkongen
- Smart förvaring på balkongen
- Bygg en enkel träbänk till balkongen
- Hur går en omröstning gällande nya balkonger till i en BRF?
- Hitta rätt markis till din balkong