Hängmatta på balkongen

Det blir allt populärare att optimera balkongen för avkoppling och njutning. Med en hängmatta på balkongen är hemestern säkrad.

Hängmattor hör inte bara hemma i trädgårdar och på paradisstränder. Hängmattan är till sin natur ett sätt att få till en viloplats där det är opraktiskt eller omöjligt att sätta en säng eller divan. I gamla tider användes till exempel hängmattor på fartyg för att få plats med många sovplatser som möjligt på ett begränsat utrymme. Det vi förknippar som kanske det mysigaste med hängmattor, möjligheten att stilla gungas till ro, omsvept av ett vackert tyg, får ses som en bonus.

Du behöver inte plantera två träd på balkongen för att kunna sätta upp en hängmatta. Det går utmärkt att antingen köpa en hängmatta med egen ställning, eller att hänga upp den i krokar som du fäster i balkongens väggar

En balkong ska numera helst vara anpassad för maximal avkoppling. Den ska vara mysigt inredd och ge möjlighet att sträcka ut sig och bara slappa. Därför är balkongen en optimal plats för en hängmatta. Och nej, du behöver inte plantera två träd på balkongen för att kunna sätta upp en hängmatta. Det går utmärkt att antingen köpa en hängmatta med egen ställning, eller att hänga upp den i krokar som du fäster i balkongens väggar.

En sommar i hängmattan på balkongen

Allt fler ser tjusningen med att tillbringa semestern hemmavid. Att inte flyga iväg till ett annat land så fort man har ledigt mer än tre dagar i sträck, utan i stället bara slappna av och njuta av att inte ha några krav eller måsten är något som tilltalar allt fler. Följaktligen har det blivit populärt att inreda balkongen till en plats för njutning. Och vad signalerar njutning mer än en hängmatta?

Med hängmattan på balkongen ligger du bekvämt i friska luften, men samtidigt är du skyddad från blåst och regn om semestervädret inte levererar. På en hemester i hängmattan har du det lugnt och skönt, och du slipper trängas med turister på en strand eller i kön till någon överskattad sevärdhet. En trave böcker, en paraplydrink och ett klurigt korsord på bordet bredvid och du har allt du behöver för att kunna återvända utvilad till jobbet när ledigheten är över. Och det bästa av allt: hängmattan finns fortfarande där som en tillflykt från vardagens krav närhelst du har en ledig stund över.

Ställning för hängmatta

Om det inte finns några väggar på balkongen så kan du ändå njuta av en hängmatta genom att köpa en med tillhörande ställning. Ställningar för hängmattor är bara en aning längre än själva hängmattan och många varianter kan fällas ihop när de inte används, vilket gör att du enkelt kan sätta upp hängmattan när du vill koppla av, och fälla ihop den när du vill använda balkongen till annat. En fin hängmatta med tillhörande ställning brukar kosta mellan ett och två tusen kronor på nätet, och då slipper du borra och anpassa hängmattan till din balkong.

Upphängning i väggkrokar

För dig som har en infälld balkong med väggar är den bästa lösningen att sätta två krokar i väggarna på vardera sidan av balkongen och hänga upp hängmattan i dem. Det gör inget om det är långt mellan väggarna, eftersom du kan förlänga hängmattan med rep. Se bara till att du fäster krokarna tillräckligt högt upp, så att inte hängmattan släpar i golvet.

När du för första gången sätter upp din hängmatta är det bra om den är ganska sträckt, eftersom tyget vanligen töjer ut sig när man använder hängmattan i början. Se också till att fästa krokarna tillräckligt djupt för att de ska sitta säkert när ni kopplar av i hängmattan!

Vi har hjälpt BRF:er i hela landet med balkongbyggen
11 Dec 2023