Göra balkongen djupare vid renovering

Man kan absolut göra balkongen djupare vid renovering. Om man vill ha en större balkong är det en jättebra idé att göra den djupare när man ändå renoverar. 

Det finns olika sätt att få en djupare balkong. Hur man ska gå tillväga beror mycket på hur man bor och hur mycket man har rätt att ändra. Bor man i villa så kan man oftast bygga ut balkongen utan några problem men det är ändå bra att prata med grannar och undersöka exakt vad som gäller i den kommunen som man bor i. Är det så att man bor i en bostadsrätt så är det betydligt mer komplicerat. Utsidan på huset får inte ändras utan att styrelsen rådgjort om det och tagit ett beslut. I vissa fall behöver även kommunen vara delaktig i ett sånt beslut. 

I den här texten kommer vi att utgå från att balkongen som ska byggas ut tillhör en villa. 

Bestäm hur du vill gå tillväga

Det första som man behöver göra om man skall fördjupa sin balkong är att se vilka möjligheter som finns. För detta kan man konsultera en konstruktör, arkitekt eller byggkonsult som har erfarenhet av liknande arbeten. Det är inte bara själva konstruktionen som skall tas i beaktning utan även sådant som materialval. Balkongen måste tåla ökad belastning samt uppfylla de bestämmelser och regler som finns. 

Ta reda på hur mycket pengar du kan spendera på en fördjupad balkong och gör en budget. Om du redan utför renoveringar kan det finnas möjligheter att samköra vissa delar av bygget vilket kan sänka kostnaden för balkongen.

Du behöver också bestämma vilken ytbeklädnad, räcke och stil som balkongen ska ha. Ibland har man inte så stor valfrihet då säkerheten alltid måste komma i första hand. 

När ni hittat ett sätt att fördjupa balkongen är det dags att skapa en ritning som visualiserar och förtydligar hur konstruktionen kommer se ut. I samma vända är det bra att kontrollera om det behövs bygglov eller tillstånd för balkongen och söka det. Ritningar är bra att ha, även om man inte behöver söka tillstånd för balkongbygget. 

Bygg ut och fördjupa balkongen

Att bygga ut och fördjupa balkongen är ett komplext projekt så det är nödvändigt att du hittar en seriös och rutinerad entreprenör som kan hjälpa dig med bygget. När du anlitar ett byggföretag skall du vara noggrann och inte bara gå på priset. Fråga efter referenser från tidigare kunder så att du vet att de som du anlitar vet att de är kompetenta. Kom överens med firman exakt vad de skall göra och till vilket pris så att du har kontroll på din budget. 

Deras jobb blir till stor del att bygga till nya förstärkningar som balkar och pelare så att balkongen blir stabil. En erfaren byggfirma kan även rekommendera åtgärder som gör balkongen än mer säker.

När byggfirman gjort sitt arbete bör du anlita en fristående besiktningsperson som kan kontrollera att balkongen lever upp till de regler och standarder som finns. Börja inte använda balkongen innan du veta att den är säker att beträda. 

Inred och njut av din balkong

Balkonger kan man använda till mycket. Under sommarhalvåret kan en balkong fungera som ett extra rum där man kan äta, vila eller umgås med vänner och familj. På en balkong kan man också odla grönsaker eller blommor. 

Med en fördjupad balkong har du fler valmöjligheter. Exempelvis kan du inreda en del med ett matbord och en annan del med loungemöbler och solstolar. 

Alla balkonger blir trevligare med lite växtlighet. För att spara golvyta kan du sätta upp krukor på fasadväggen.

Ett byggföretag att lita på – vi kan balkonger
8 Aug 2023