Tips – så inreder du en liten balkong

Det går att göra underverk även med en liten balkong, som inte behöver bli en trist yta där man mest hänger tvätt och förvarar saker som inte får plats i bostaden. Här är några tips:

 

Satsa på balkonglådor. Grönska och blommor gör även en liten balkong lummig och trivsam. På en mindre balkong är det alltid bra att odla på höjden. Med exempelvis gamla äppellådor lan man ordna växtligheten mot väggen på ett inbjudande och kreativt vis.

Franska balkonger är svåra att inreda med tanke på att det är problematiskt att placera ut möbler på det tajta utrymmet. En fransk balkong är lättare att utöka inåt, om du lägger en matta och några kuddar på golvet så kan du skapa en mer balkongig känsla.

Rosor piggar upp och de går faktiskt alldeles utmärkt att odla på en liten balkong. Kombinera med balkongmöbler med fransk känsla och du har skapat en ljuvlig liten oas. Det är bara att hälla upp ett glas vin och njuta!

Smarta möbler som inte behöver så mycket utrymme är suveräna på en balkong. Ett bord som hänger över räcket är perfekt! Fällbara och små bord som går att flytta runt är en annan mycket bra idé.

Hängmattor är en klassisk lösning på en liten trång balkong. Skönt att ligga och gunga och titta ut över takåsar och trädkronor. En hängstol är ett annat alternativ som skapar samma sköna känsla av sommar.

Belysning. Skapa en riktig mysbelysning och höj mysfaktorn med hundra procent. Bara fantasin sätter gränser: ljus- eller elektriska lyktor, ljusslingor som går att hänga på räcket eller i krokar. Skapar en underbar stämning en ljum augustikväll.

Trätrall. Ger en lyxig och skön känsla för fötterna. Här finns dessutom många varianter när det gäller färg och mönster. Varför inte måla trallen på balkongen rutig och skapa en skön foajékänsla.

Odla fram en liten trädgård, en liten oas med många växter. Genom att odla i krukor, lådor och blomstertrappor skapar man en mysig miljö. Träd i kruka eller en klätterväxt som slingrar sig uppåt på en spaljé är andra lösningar som skapar en riktigt lummig känsla. Utmärkt insynsskydd dessutom!

Mattor och kuddar. Det klassiska sättet att skapa en ombonad balkong är att lägga ut mattor och mängder med kuddar. Mattan döljer dessutom det tråkiga betonggolvet på ett fenomenalt sätt. Balkongmattor finns idag i en mängd olika färger och mönster – bara fantasin sätter gränser.

Solskydd. Markiser och liknande kan bli problematiska på en mindre balkong. Ett bra tips är att skapa ett eget solskydd av en segelduk. Mycket skönt att dra för när solen ligger på som hårdast.

Vi har hjälpt BRF:er i hela landet med balkongbyggen
14 Aug 2019