Nu är våren här och den som har turen att ha en balkong kan sitta på första parkett och njuta av hur bladen slår ut på träden och blommorna skjuter ur marken. Idag anses en balkong nästan vara en mänsklig rättighet och något som ska finnas i varje bostad, men så har det inte alltid varit. På många äldre flerfamiljshus i Stockholm saknas balkonger och det var egentligen inte förrän funkishusen började byggas som balkonger började byggas på husen i någon större utsträckning.
”Den som har en balkong kan vara glad över det. Att kunna sitta på en mysigt inredd balkong och bara njuta av stillheten en eftermiddag är guld värt för den som bor i lägenhet”
Eftersom balkonger idag för många ses som en absolut nödvändighet har det blivit vanligt att bostadsrättsföreningar ansöker om bygglov för att få bygga balkonger på sina flerfamiljshus. För att få bygglov för balkonger på äldre hus i Stockholm krävs i regel att balkongerna är vända inåt mot gården och inte förändrar stadsbilden i någon större utsträckning. På kulturskyddade hus är det också ofta svårt att få bygglov.
Så den som har en balkong kan vara glad över det. Att kunna sitta på en mysigt inredd balkong och bara njuta av stillheten en eftermiddag är guld värt för den som bor i lägenhet. Har du svårt att få inspiration till hur du ska inreda balkongen till sommaren kommer här några tips på balkonginredning.
Maximera ytan på din balkong
Har du en liten balkong, och de flesta balkonger är ju ganska små, så försök att noga tänka igenom hur ytan ska användas. Vad vill du ha balkongen till? Om fyra personer ska kunna äta middag på balkongen så kanske ett bord och fyra stolar är det enda som bör finnas där ute. Om du däremot hellre äter i köket men gillar att slappa i en solstol på balkongen, skippa bord och stolar helt och hållet och satsa i stället på att fixa bra ytor att slappa på. Det viktiga är att du inte klämmer in mer på balkongen än att det känns trivsamt och att det går att röra sig på ett naturligt sätt.
Genom att platsbygga möbler kan du verkligen ta till vara på varje kvadratcentimeter av din balkong. Mät upp dimensionerna noga och gör egna skisser av hur du vill att det ska se ut. En snickare kan hjälpa dig både att ta fram ritningar utifrån dina skisser och att bygga möbler som soffor, bänkar, pallar och bord. Men det måste verkligen inte handla om något finsnickeri. Är du bara lite påhittig kan du själv skapa sittplatser och bordsytor av till exempel gamla lådor eller lastpallar.
Växter skapar trivsel och skyddar mot insyn
Många älskar att odla på balkongen, och en solig balkong kan verkligen hjälpa hemmaodlaren att driva upp en mängd olika grödor, för att äta eller bara för att sprida färgprakt åt balkongen. Att odla kryddor, chili eller körsbärstomater för husbehov går alldeles utmärkt och kan göras både i vackra krukor och i odlingsbäddar. Murgröna som får klättra på en spaljé ger lummig grönska och en mysig inramning åt balkongen.
Ett fint tips är att skaffa trälådor, som gamla ölbackar till exempel, och stapla dem på högkant på varandra mot en vägg. På så sätt får man ett smart hyllsystem där man kan ställa krukor och kanske prydnadsföremål. En trivsam och utrymmessparande lösning för att få en grönskande och varierad vägg.
Andra inlägg
- Tips – så inreder du en liten balkong
- Hängmatta på balkongen
- Göra balkongen djupare vid renovering
- Bygga balkong för villa
- Vilka tillstånd krävs för att bygga balkong?
- Vinterstäda på balkongen
- Smart förvaring på balkongen
- Bygg en enkel träbänk till balkongen
- Hur går en omröstning gällande nya balkonger till i en BRF?