Vore det inte skönt att ha en härlig balkong att sitta på vid dagens slut? En härlig oas där du kan slappna av och lapa i dig lite av eftermiddagens och kvällens sista solstrålar. Om svaret på den frågan är ja kan vi gissa att även dina grannar tänker likadant.
"Det finns många fastigheter som inte har balkong, men där det absolut skulle vara möjligt att modifiera byggnaden så att de boende kan få lite mer yta och direkt tillgång till friska luften."
Nåja, det kanske handlar om stadsluft, men bara att kunna sitta utomhus med en kopp kaffe är mer än guld värt. Men hur gör man egentligen för att ta steget närmre till att bygga balkong när man bor i bostadsrätt?
Är grannarna intresserade av att få balkong?
Först så är det viktigt att väcka frågan bland de andra boende i huset. Du kanske kan bjuda in till en trevlig grillkväll och ta upp frågan, skicka ut ett mail via den interna maillistan eller helt enkelt trycka ett flygblad och lägga i brevlådan hos grannarna. Det beror ju lite på hur stor bostadsrättsförening du bor i.
Ett samtal med någon i styrelsen är också ett hett tips för att komma igång. Detta är nämligen en fråga som måste diskuteras i styrelsen och en omröstning bland de boende måste göras. I normalfallet krävs det att två tredjedelar av de boende i en förening är för denna typ av förändring för att den ska kunna genomföras.
När ni vet att det finns tillräckligt intresse för ett balkongbygge kommer man till de mer formella delarna. Att bygga balkong kräver ett antal tillstånd och man måste dessutom se efter om husets konstruktion tål denna typ av förändring.
Ansök om tillstånd för balkongbygge
För den typ av fasadförändring som ett balkongbygge innebär måste man ansöka om bygglov. Dessutom kan det finnas specifika regler från Stadsbyggnadskontoret då det kan förekomma krav på att balkonger måste utformas så att de stämmer överens med husets övriga arkitektur. Det kan även förekomma förbud mot denna typ av förändringar om man anser att en fastighet har ett kulturhistoriskt värde eller om man önskar bevara ett enhetligt utseende i området.
Så snart alla dessa frågor är utredda och ni har fått klartecken för ett bygge måste finansieringen diskuteras. Om ni har mycket god ekonomi i föreningen kan de hända att ni kan ta pengarna direkt ur det egna kapitalet. Annars får man diskutera om finansieringen istället får skötas som ett lån och hur stor andel respektive lägenhetsägare i fastigheten får stå för.
Andra inlägg
- Hängmatta på balkongen
- Göra balkongen djupare vid renovering
- Bygga balkong för villa
- Vilka tillstånd krävs för att bygga balkong?
- Inredningstips för balkongen
- Vinterstäda på balkongen
- Smart förvaring på balkongen
- Bygg en enkel träbänk till balkongen
- Hur går en omröstning gällande nya balkonger till i en BRF?
- Hitta rätt markis till din balkong