Bra solskydd för balkongen

Att det är skönt att sitta och ta ett glas vin på balkongen under ljumma sommarkvällar vet alla, men på dagtid när solen steker på som mest kan det behövas ett bra solskydd.

Finns det en trevligare plats för umgänge och utemys än balkongen? Inte minst så här i coronatider när det är svårare att gå ut och sätta sig på krogen och fester är mer eller mindre tabu. Här går vi igenom några av de varianter av solskydd som passar bäst på en balkong.

Har du en inglasad balkong? Då kan du välja ett smidigt solskydd som du med några enkla handgrepp fäster på balkongens profil. Med en vanlig öppen balkong så finns det ett flertal varianter, exempelvis särskilda mindre parasoll som går att fästa på räcket, något som gör att du slipper använda en tung och skrymmande parasollfot.

Solskydd ger balkongen ett lyft

Det går alldeles utmärkt att ge en balkong ett lyft med olika solskyddslösningar, både invändigt och utvändigt. En stor fördel för alla, inte minst med tanke på att en fräsch balkong är något bland det mest värdehöjande vi har när det handlar om bostäder. Både huset, lägenheten och bostadsrättsföreningens värde kan således höjas genom att installera nya solskydd. Ett kvalitativt solskydd ska tåla alla klimat och årstider, vara enkla att göra rent, skydda mot solen och se till att balkongen inte blir för varm.

En stor fördel med att ha ett parasoll som är anpassat för en balkong är att det inte alls tar upp något av balkongens yta. Moderna varianter av balkongparasoll har som vi redan nämnt ingen skrymmande fot. Istället monteras denna typ av balkongparasoll med skenor som medföljer. Dessa skenor gör det möjligt att flytta solskyddet i sidled till ett hörn när det inte används, och du har utsikten intakt. Om solen inte stör så finns det ingen anledning att gömma sig från den. Den här typen av parasoll kan dessutom oftast lutas i flera steg så att man kan justera den och skydda sig mot solen oavsett klockslag. Riktigt bra balkongparasoll ska dessutom klara av starka vindar, upp emot 12-14 sekundmeter.

Ett snyggt screentyg bevarar utsikten

Vill du behålla utsikten från en inglasad balkong så gåt det att skaffa ett screentyg som på ett effektivt sätt reflekterar solvärmen samtidigt som vyn inte begränsas överhuvudtaget.

Ett annat populärt solskydd är den klassiska balkongmarkisen. Enkelt att montera och ett säkert skydd på sommaren. Den vanligaste modellen är en markis som inte har någon skyddande kassett. Om man behöver går det att komplettera med en kassett för skydd när vädret inte är lika vackert. Det finns även många varianter med extra stark konstruktion.

Väven till en balkongmarkis går att beställa i ett flertal material, färger och mönster. Balkongmarkiser passar till de flesta typer och storlekar när det handlar om balkonger.

Monteras på stödben

Några av fördelarna med balkongmarkiser är att de kan monteras på smarta stödben. Dessa spänner man mellan golv och tak – därmed påverkar den inte fasaden alls. Fallarmarna gör att markisduken är lätt att justera och vecklas in. Det är inga problem att göra så att markisen har bra spänning.

En balkongmarkis kan styras såväl manuellt som med hjälp av motor. Styrning med hjälp av fjärrkontroller och appar är även vanligt på moderna modeller.


Liknande artiklar

Hängmatta på balkongen

Vi har hjälpt BRF:er i hela landet med balkongbyggen
19 Aug 2020