Bygg en inglasad balkong

Funderar du på att bygga en inglasad balkong eller vill glasa in din befintliga balkong för att kunna utnyttja den året runt för trevliga och mysiga stunder? Tänk att få ett mysigt extrarum och öka din boyta, kanske året runt med isolering och värme.

Det finns en mängd olika smarta och vackra lösningar som kan anpassas efter dina behov. Gör en bildsökning på internet så får du garanterat härlig inspiration för dina tankar och idéer.
Oavsett val så skapar man sig ett extra rum och höjer trivseln samtidigt som den hjälper till att öka värdet på din bostad. Det kommer även att att resultera i minskat trafikbuller och lägre energikostnader. Det kommer bli en unik plats i din bostad.

Du kommer också slippa att fåglar smutsar ner och att skräp blåser in på din balkong. För att inte tala om regn och snö. Och tänk att kunna odla grönsaker, örter, blommor och andra växter. Året runt. En inglasad balkong ger även en betydligt säkrare balkong för barn och husdjur.

Vad ska man tänka på?

När det kommer till att bygga balkonger finns det många regler. För det första är det såklart oerhört viktigt med säkerheten och att den uppfyller alla säkerhetskrav som finns. Rent generellt gäller att balkonger ska byggas mot innergården med få undantag, Man bygger inte balkonger på första våningen. I största möjliga mån ska balkongen placeras i enlighet med husets ursprungliga arkitektur.

Generellt så har brukar man ha en standardbredd på 3 meter och ett standarddjup på 1,5 meter. Reglerna kan dock variera beroende på stad och balkongens läge. En befintlig balkong med räcken förbereder man för olika varianter av inglasning, eller så bygger men en ny balkong med en komplett inglasning på en gång. Det finns ett flertal varianter på glaspaneler på marknaden med olika sätt att öppna eller skjuta glaspanelen i sidled.

Innan ansökan om bygglov skickas in måste man ta fram ritningar som ska skickas in tillsammans med ansökan.

Glasa in din balkong - och spara uppvärmningskostnader

Undersökningar visar det lönar sig att glasa in balkongen. Bäst energibesparande effekt ger det om man har en s.k. ”indragen” balkong. Vetter balkongen åt söder blir effekten ännu större. Anledningen är att rummet innanför balkongen hämtar sin ersättningsluft från den inglasade balkongen. Det kan skilja ungefär en grad jämfört mot en öppen balkong och upp till 10% minskad elförbrukning.

Det kan alltså verkligen löna sig att glasa in sin balkong, framförallt i äldre flervåningshus men även på nyproduktion.

Låt oss glasa in din balkong
5 Nov 2018