Inglasad balkong eller inte?

Det finns både för- och nackdelar med inglasade balkonger. Här tar vi en titt på några saker du kan tänka på innan du bestämmer dig.

Det blir allt vanligare att både villaägare och bostadsrättsinnehavare väljer att glasa in sin balkong. Husägare kan till och med glasa in hela verandan och inreda den mer eller mindre som ett vanligt rum med möbler och annan inredning.

inglasade balkonger

I en bostadsrätt kan de boende oftast välja själva om de vill ha inglasad balkong eller inte, men ibland beslutas om inglasning som blir obligatorisk. Det kan då till exempel handla om att man vill sänka husets energikostnader och få huset mer isolerat, vilket ju en inglasning av balkongerna leder till.

”Funderar du på att glasa in balkongen eller verandan i villan, eller har du fått en förfrågan från din förening om du vill glasa in din lägenhetsbalkong eller inte? Här tar vi en titt på fördelar och nackdelar med att glasa in balkongen.”

Funderar du på att glasa in balkongen eller verandan i villan, eller har du fått en förfrågan från din förening om du vill glasa in din lägenhetsbalkong eller inte? Det kan vara ett svårt val. Många uppskattar den fria och luftiga känslan en öppen balkong innebär. De anser att en balkong ska kännas ”utomhus” och känner inget behov av ett extra rum. Andra ser just möjligheten att kunna använda balkongen året om som det starkaste argumentet för att glasa in balkongen. Här tar vi en titt på fördelar och nackdelar med att glasa in balkongen.

10 bra anledningar att glasa in balkongen

  • Du kan använda balkongen året om
    Att glasa in balkongen innebär att det blir skönt att sitta på den även på våren och på hösten, särskilt soliga dagar när det kan kännas som rena sommaren. Och installerar du infravärme kan du få en varm och mysig balkong även när det är minusgrader ute.

  • Balkongen blir mysig och ombonad
    En inglasning ger en skyddad och ombonad känsla som en öppen balkong inte kan ge. Du kan också inreda balkongen lite mer som ett vanligt rum.

  • Lätt att odla både blommor och grönsaker
    Vissa växter, som trivs bäst i sol och värme, gillar inte att stå på en öppen balkong. Med en inglasad balkong kan man dels få rena växthuseffekten, men även skydda från solen ibland när det blir för varmt. Det blir lättare att odla på balkongen helt enkelt.

  • Du blir mindre utsatt för väder och vind
    Du kan njuta av din balkong även när det snöar eller regnar ute. Och blåser det kallt sitter du ändå skyddad på din balkong.

  • Du slipper störande ljud
    En inglasning minskar buller och störande ljud från grannskapet.

  • Inglasat ger ökad säkerhet
    Har du barn eller husdjur minskar risken för att någon trillar över balkongkanten. Ditt hem blir även bättre skyddat mot inbrott om du bor på en låg våning.

  • Du får mindre insyn i lägenheten
    Glas runt balkongen minskar insynen i din lägenhet och gör att den känns mer skyddad.

  • Balkongen slits mindre
    Att inte utsättas för frost, is, snö och regn minskar slitaget på balkongen och den håller sig i fint skick längre efter till exempel en ommålning. Trätrall åldras inte lika fort.

  • Du sänker dina värmekostnader
    Att glasa in balkongen gör att mindre kyla släpps in och mindre värme läcker ut från bostaden, vilket ger en lägre energikostnad året om.

  • Bostadens värde ökar
    Många föredrar inglasat, särskilt om inglasningen är modern med möjlighet att öppna upp helt och vädra. En inglasad balkong kan öka intresset vid en försäljning.

Vad finns det för nackdelar med inglasat?

Om man inte vistas särskilt mycket på balkongen och inte har behov av ett ”extrarum” med utsikt, så kan en inglasning kännas lite i vägen. De flesta moderna inglasningar går dock att öppna upp helt så att balkongen verkligen blir öppen.

Några andra nackdelar med inglasning är att det kan bli något mörkare i rummet innanför balkongen, att luftcirkulationen på balkongen minskar samt förstås att man får fler fönsterrutor att putsa.

Vi har hjälpt BRF:er i hela landet med balkongbyggen
14 Oct 2019