Vilka växter passar på balkongen?

Sommaren blir mycket bättre med en grönskande balkong. Här är tips och råd för dig som funderar på vilka växter som passar på balkongen?

En välskött balkong med växter kan verkligen bli en oas att njuta av från sena våren ända till hösten. Att få växter och blommor att trivas på balkongen kan vara lite tidskrävande, men när du väl hittat rätt sorts växter kommer du inte att ångra dig. Satsar du på bra perenner får du tåliga växter som kommer om och om igen, år efter år.

Många tänker nog direkt på penséer, surfina i amplar och andra vanliga sommarblommor när de hör ordet balkong. För andra kanske tankarna går till kryddväxter i kruka. Dessa vanliga växter passar såklart bra att odla på balkongen men det finns mycket mer att välja på.

Vackra växter som går att äta

Du som är intresserad av enklare odling som ger vackra växter (även för ögat) kan dels satsa på grönsaker och kryddor. Basilika, persilja, dill och rosmarin är klassiker som är härliga att ha färska och nära till hands under ljumma grillkvällar. En annan favorit är gräslök som till och med är vacker när den blommar i sina milda lilatonade blommor.

För den lite större balkongen fungerar det kanske att odla potatis, i stora kärl eller mindre hinkar. Allt beror på hur stort eller litet utrymme du har. Men precis som med gräslöken är det roligt med potatis, för den blir inte bara mat, den blommar ju faktiskt också med vita skira blommor som är fina att titta på.

Många av de mest lättodlade grönsakerna är också tåliga växter som klarar temperaturväxlingar bra. För att underlätta odlingen gör du klokt i att satsa på planteringskärl ute på balkongen. De är formade för att passa just odling på små ytor. Tänk också på att välja en bra jord som är anpassad just för den växt du vill plantera.

Växter med stark sommarkänsla

Du som vill odla tomater bör sätta upp en spaljé så att dina plantor får stöd. Det samma gäller dig som vill odla gurka eller squash. Squash är mycket tålig och lättodlad och kan bli riktigt stor när frukten väl börjat ta fart. Kul för nybörjare som vill se tydligt resultat!

Men det är ganska svårt att få dessa plantor att överleva över vintern. För dig som vill ha perenna växter med stark sommarkänsla - satsa på jordgubbar och smultron. Finns väl inget som sammanfattar svensk sommar så mycket som en vindpust som tar med sig doften av solvarma smultron? Smultron och jordgubbar är faktiskt rätt lättodlade även på balkong.

kvinna vattnar växter på balkongen

De går såklart att plantera i kruka men också sätta i lådor som får stå över vintern och om du täcker dem bra under årets kallaste månader kan de överleva och grönska på nytt till våren. Många har skaffat boende för att ha balkong i soligt läge och det passar både jordgubbar och smultron bra. Kom bara ihåg att vattna ordentligt!

Blommor på inglasad balkong

Du som vill fylla balkongen med blommande växter får tänka lite annorlunda ifall din balkong är inglasad. De inglasade balkongerna har ofta stora temperaturväxlingar, mycket varmt på soliga dagar och desto kallare på kvällen. Alla växter klarar inte det så tänk efter och kolla med blomförsäljaren vad de rekommenderar.

Pelargoner är exempel på tåliga blommande växter som klarar att temperaturen svänger mellan dagen och natten. De är också lättplacerade och klarar både sol och skugga. Halvskugga är allra bäst men du som har balkong behöver inte flytta runt dina pelargoner under dagen, de tål både värme och svalka.

Andra artiklar

Bygga balkong i villa

Så väljer du rätt modell

Vilka tillstånd krävs för att bygga balkong?

 

Vi har hjälpt BRF:er i hela landet med balkongbyggen
3 Feb 2020